Overzicht van de gehele collectie

Anton Pieck (1895-1987)

Anton Pieck

Draaiorgelspeler met aapje

Gesigneerd linksonder
Aquarel op papier
16 x 11 cm.

Herkomst: Uitgeverij Kunst Adelt.

Overzicht van de gehele collectie Terug naar top

Kunstenaars

Anton Pieck

(1895-1987)

Anton Pieck, in 1895 in Den Helder geboren, is een van Nederlands meest markante en veelzijdige kunstenaars. Zijn oeuvre omvat schilderijen in zowel olieverf en aquarel, etsen, houtsneden, gravures, litho's, reistekeningen en boekillustraties. Ook het ontwerpen van een sprookjespark (de Efteling) en een autotentoonstellingsruimte (Autotron Drunen, nu Autotron Rosendaal) behoren tot zijn oeuvre.

Piecks werk wordt gekenmerkt door een onstuitbare fantasie en een ongelooflijke precisie in zijn uitvoering. Hij is al heel jong begonnen met tekenen en schilderen: op 11-jarige leeftijd wint hij een prijs voor een aquarel van een stilleven en op 17-jarige leeftijd behaalt hij de middelbare akte tekenen. Hij krijgt in zijn lange loopbaan nog talloze prijzen voor zijn werk uitgereikt en ook wordt zijn werk veelvuldig tentoongesteld.

Sprookjesvertellingen zijn altijd een grote bron van inspiratie geweest voor Pieck. Exotische werelden en droomvoorstellingen werden door hem geconcretiseerd in prachtige mysterieuze taferelen op papier of doek. Zo heeft hij een sfeervolle serie aquarellen gemaakt voor een speciale uitgave van de Vertellingen van Duizend-en-één Nacht. Anton Pieck stierf in 1987 in Overveen.